ManzanoSagar barietateak:

Errezil: Kolore berde-arreko sagarra; azal mehe, gogor eta pixka bat latzekoa. Loraldi berantiarra; abenduko lehen hamabostaldian heltzen da. Gazia edo geza-mina. Datu enologikoak: gazitasuna = 150 – 180 milibaliokide litroko; garraztasuna = 1,4 – 1,6 g tanino litroko.

Geza-min: Kolore berdeko sagarra; azal lodi eta ezkodunekoa. Produkzio handia du, urterokoa. Garai ertaineko loraldia; urriko bigarren hamabostaldian heltzen da. Mikatza. Datu enologikoak: gazitasuna = 40 milibaliokide litroko; garraztasuna = 3 g tanino litroko.

Goikoetxea: Kolore gorri-berdeko sagarra; ildaskatua, azal mehe, samur eta ezkodunekoa. Produkzio handia du, baina bi urtez behingoa. Garai ertaineko loraldia; urriko bigarren hamabostaldian heltzen da. Gazia edo gezamina. Datu enologikoak: gazitasuna = 80-100 milibaliokide litroko; garraztasuna = 1,5 – 2 g tanino litroko.

Moko: Kolore gorri eta zertxobait berdeko sagarra; azal ertainekoa. Urteroko produkzioa du. Loraldi goiztiar edo ertaina; urriko lehen hamabostaldian heltzen da. Mikatza. Datu enologikoak: gazitasuna = 180 – 200 milibaliokide litroko; garraztasuna = 4 – 6 g tanino litroko.

Mozolo: Kolore berde-horiko sagarra; azal mehe eta latzekoa. Bi urtez behingo produkzioa du, sagar gehienek bezala. Garai ertaineko loraldia; urriko bigarren hamabostaldian heltzen da. Gozo-mikatza. Datu enologikoak: gazitasuna = 40 – 50 milibaliokide litroko; garraztasuna = 2,5 – 3 g tanino litroko.

Txalaka: Kolore berde-arreko sagarra; azal mehe eta latzekoa. Produkzio handia du, urterokoa. Garai ertaineko loraldia; urriko lehen hamabostaldian heltzen da. Geza-mina. Datu enologikoak: gazitasuna = 120 milibaliokide litroko; garraztasuna = 1,3 – 1,7 g tanino litroko.

Urdin sagar: Kolore arrosa eta berdeko sagarra; azal leun, fin eta matekoa (deigarria da zein matea den). Produkzio handia du, baina bi urtez behingoa. Loraldi berantiarra; azaroko lehen hamabostaldian heltzen da. Geza-mina. Datu enologikoak: gazitasuna = 80 – 100 milibaliokide litroko; garraztasuna = 1,4 – 1,6 g tanino litroko.

Urtebi haundi: Kolore hori-berdeko margoa; azal lodi, gogor eta ezkodunekoa. Produkzio handia du, urterokoa. Loraldi goiztiar edo ertaina; urriko bigarren hamabostaldian heltzen da. Gazia edo geza-mina. Datu enologikoak: gazitasuna = 100 – 120 milibaliokide litroko; garraztasuna = 0,8 – 1 g tanino litroko.

Urtebi ttiki: Kolore hori-berdeko sagarra. Produkzio handia du, baina bi urtez behingoa. Loraldi berantiarra; azaroko lehen hamabostaldian heltzen da. Gazia edo geza-mina. Datu enologikoak: gazitasuna = 80 – 100 milibaliokide litroko; garraztasuna = 1,2 – 1,5 g tanino litroko.

Sagar barietateak (zerrenda):

  • Abalia
  • Aizpuru
  • Aldako
  • Ale handi
  • Aleman
  • Altza
  • Andoiain
  • Andramari
  • Anisa
  • Apez sagarra
  • Aritza
  • Aziloka
  • Azkoneta
  • Azpeiti
  • Balanzategi
  • Baztan gorri
  • Baztan zuri
  • Bera
  • Berde garratz
  • Bikario
  • Bizkai
  • Borda berri
  • Burgo gorri
  • Burni
  • Buztin
  • Entzea
  • Eri sagarra
  • Errege
  • Errege gaxi
  • Errege txiki
  • Errezil
  • Esi
  • Espuru
  • Eztika
  • Gazi gorri
  • Gazi handi
  • Gazi loka
  • Geza gorri
  • Geza min
  • Geza zuri
  • Goikoetxea
  • Golden
  • Gordin xuri
  • Josefa
  • Kamutza
  • Kanpandoja
  • Libra
  • Limoi
  • Lopetegi
  • Mamula
  • Manttoni
  • Martiku
  • Mendiola
  • Merkader
  • Merkalin
  • Mikatza
  • Moko
  • Mokote
  • Motriko
  • Mozolo
  • Munduate
  • Ondo ola
  • Oru sagar
  • Palazio
  • Patzuloa
  • Peats
  • Pelestin
  • Piku
  • Potrokilo
  • Sagarbeltz
  • Sagargorri
  • Sagarmin
  • Sagarzuri
  • Saluate
  • San juan
  • San pedro
  • San Praisku
  • Santio
  • Txalaka
  • Txarba gorri
  • Txori
  • Txurten luze
  • Udare
  • Udare marroi
  • Ugarte
  • Urdanitturria
  • Urdin sagar
  • Urkizu
  • Urkola
  • Urtebete
  • Urtebi haundi
  • Urtebi txiki
  • Zelai

Iturria: Sagardoaren Lurraldea 32 Boletina.
Autorea: Miel Joxe Astarbe y Urkiri Salaberria.