Sagardo naturalaren denboraldia apirilaren 30era bitartean luzatzen da. Sagardotegien jatorria, tabernetako jabeek urteko uzta dastatzeko egiten dituzten dastaketetaik dator.  Dastaketa hauek baserritarrak zituen jakiekin lagunduta egiten ziren eta gaur egungo sagardotegiko ohiko osatzen dute: bakailao tortila, bakaiolao frijitua piperrekin, txuleta eta gazta intxaur eta irasagarrekin (kasu batzuetan bakarrik).

Esperientzia honetan barneratzeko herri bat Astigarraga da (Gipuzkoa). Zapiain sagardotegiak (943 33 00 33, astelehenik ostiralera irekitzen du, 20:00etatik 13:30etara) mahai luzeetan eta zutik jateko ohitura mantentzen du. Sagardoa dastatzeko upeltegira joan behar da taldean eta edalontzia eskuan hartuta. Sagardozaleak txotx-a ireki eta sagardoa hartzen joatea agintzen du txotx-eko errituak. Sagardotegiaren ondoan Sagardoetxea dago, Euskal Sagardoaren Museoa (sarrera 4€, astelehenetan itxita).

Iturria: www.elviajero.elpais.com

Ikusi albiste osoa: “Amor vasco a primera vista“.