EJL3370_SagardoEtxea(Saltxipi)Sagarrekin egina:

Likore: Edari bizia, hainbat gai destilatuz, beratuz edo nahasiz ateratakoa, eta alkohola, ura, gai aromatikoak eta azukrea osagai dituena.

Mahaiko sagar: Gordinik jateko aproposa den sagarra.

Pattar: Ardoa, sagardoa, edo beste zenbait gai destilatuz ateratzen den edari bizia.

Patxaka: Sagar makatza anisean beratuz egiten den edaria, patxaranaren antzekoa.

Sagar erre: Labean egositako sagarra.

Sagar erregina-jele: Edari tonifikantea.

Sagar karamelutu: Karamelu gorriz estalitako sagarra, makila baten muturrean jarrita jaietan saltzen dena.

Sagar-dultze: Sagar eta azukrearekin egindako pasta gozoa. Gazta eta intxaurrekin jateko aproposa.

Sagar-jele: Sagarrekin egindako jelea.

Sagar-konpota: Sagarra eta azukrea egosiz egindako gozoa.

Sagar-kruxpeta: Sagarrekin egiten den kausera. Kauserak opil modukoak dira, eta gari-irin, arrautza, esne eta azukre izpi batez egindako orea koipetan frijituz egiten dira.

Sagar-likorea: Sagardo destilatua sagarrekin beratuz egindako edari bizia.

Sagar-muztio egosi: Muztioa jarabearen testura hartu arte egosiz lortzen den kontzentratua.

Sagar-muztio gasdun: Sagar-zukuari gasa gehituz egindako edaria.

Sagar-orejoi: Sagar lehortua.

Sagar-pastela: Sagar, arrautza, gurin, azukre eta gari-irinarekin egindako pastela.

Sagar-tarta: Ore hautsia, pastel-krema, sagar xerratua eta abrikot-konfitura erabiliz egindako tarta.

Sagar-zuku: Sagarra zukutuz egindako edaria, gozoa eta alkoholik gabea.

Sagarzale: Sagarra jateko zaletasuna duena.

Zizar-sagar: Ondo heldu gabeko sagarra, arbolatik garaia baino lehen erortzen dena.

Sagarraren ahogozoak:

– Basitu: Ik. irintsu.

Garratz: Ahoan halako laztasuna eta mintasuna eragiten edo sentiarazten duena. Gazi-geza eta nahiko lehorra; ahoan azidotasuna nabaritzen da, batez ere mingain ertzetan. pH baxukoa.

Gazi: Azidotasun nabarmena duena.

Gazi-garratz:  Gazi eta garratzaren nahasketarekin sortzen dena.

Gazi-geza: Gazi eta gezaren nahasketarekin sortzen dena.

Gazi-gozo: Gazi eta gozoaren nahasketarekin sortzen dena.

Geza: Gazi gutxikoa edo gabekoa dena. Zapore motela, bizitasun gutxi duena. PH altukoa.

Geza-garratz: Geza eta garratzaren nahasketarekin sortzen dena.

Geza-min: Geza eta minaren nahasketarekin sortzen dena.

Gozo: Azukrearen edo eztiaren ahogozoa oroitarazten diguna.

Gozo-garratz: Gozo eta garratzaren nahasketarekin sortzen dena.

Irintsu: Sin. Basitu. Irinaren testura duena.

Mikatz: Behazunaren antzeko ahogozo desatsegina duena. Min lehorra, astringentea.

Min: Ahoan eta mihian halako erredura edo berotasun sentsazioa sortzen duena.

Urtsu: Ur asko edo gehiegikoa.

________________

Iturria: Sagardoaren Lurraldea Boletina 35
Egilea: Miel Joxe Astarbe eta Urkiri Salaberria (Sagardoaren Hiztegia)