Txotx-aren erritua
XIX. mendearen azken urteetatik sagardoak bere unerik okerrenak bizi izan zituen. Gerra Zibilaren ostean, tabernetan ardoa eta beste edari freskagarri batzuk agertu izanak, sagardoaren azken epaia eragitekotan zeuden. Ia ez zegoen sagardorik salmentan eta elkarte gastronomikoek ekoizlearengana joan behar izaten zuten zuzenean sagardoa erostera. Kupel artean dastatzen zuten sagardoa Txotx! Esanda. Gaur egun txotx-eko erritu gisa ezagutzen dugun esperientziaren hazia da hau, garai berri baten hasiera ekarri zuena.
Garai berri baten hasiera. Txotx!
Txotx kupela itxi eta irekitzeko ziria da eta bizimodu lasaitik sagardotegietako txotx-aren errituaren joan-etorrira nola pasa zen kontatzen digu:
Udazkenean egiten den sagarraren biltzetik sagardoa ontziratu arte, antzinako usadioa den elaborazio prozesua ezartzen da, urteetan zehar egonkor mantendu dena eta, gaur egungo teknikak nahiz ezagutzak erabiliz, sagardoa merezi duen tokira eta enoturismora eraman nahi dituena edaria bera, lurraldea eta gure herriaren kultura ezagutzara emateko formula gisa.